Novosti

SAQ tečaj uskoro i u Puli

SAQ tečaj uskoro i u Puli
Moderni, vrhunski sport atraktivan je za gledatelje, ali je ponekad vrlo surov za sportaše. Ritam utakmica je ubitačan, vrijeme regeneracije minimalno, a ozljede sve češće. Tematskih treninga sve je manje, a kondicija, tehnika i taktika sve se više približavaju jedna drugoj. No jedna metoda kondicijske pripreme odlično je odgovorila na zahtjeve modernog sporta.
SAQ ili Speed agility quickness (brzina, agilnost, eksplozivno ubrzanje) uči sportaša specifičnim vještinama, a istovremeno mu razvija kondicijske sposobnosti. Upravo zbog toga, ali i zbog minimalnog broja ozljeda ovu metodu koriste nogometni klubovi kao što su: Manchester United, Liverpol, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, PSV, Schalke, Lyon, reprezentacije Engleske i Njemačke, odbojkaška reprezentacija Nizozemske, ragby reprezentacije Australije i Engleske, NBA košarkaški klubovi, rukometne reprezentacije Francuske, Njemačke i Hrvatske ili skraćeno, najbolji od najboljih.

Ova metoda nastala je u Engleskoj, a zahvaljujući profesoru Zvonko Komesu, danas kondicijskom treneru nogometaša švicarskog Luzerna, na velika vrata ulazi i u Hrvatsku. SAQ je bio zvijezda 5. konvencije kondicijskih trenera u Zagrebu, a osim Komesa ovu su metodu zagrebačkoj publici prezentirali eminentni gosti iz V. Britanije, profesori Sarah Naylor i David Hawkins. Upravo su njih dvoje uz Alana Persona (čelnog čovjeka SAQ) izradili program koji je prihvatilo Ministarstvo obrazovanja V. Britanije, pa tako SAQ koriste osnovne škole u toj zemlji, a koristi ga i britanska vojska.

Zahvaljujući poduzetnosti obitelji Breščić, vlasnicima fitness studija na stadion Uljanik u Puli, ova metoda uskoro bi trebala doći i u Istru. Tečaj će voditi osobno gospodin Zvonko Komes.

Sportska karijera Zvonka Komesa

Sa nepunih 16 godina zaigrao je za prvu momčad Slaven Belupa, a nakon puknuća križnih ligamenata posvetio se treniranju. Prvi posao kondicijskog trenera dobio je u ženskom rukometnom klubu Podravka, koja za njegovog treniranja u klubu postala prvak Europe. Slijedila je profesionalizacija u nogometu. Prvo u Slavenu, Hrvatskom Dragovoljcu, a potom u omladinskoj školi nogometa i prvoj momčadi Dinama.

Veliki pomak u karijeri napravio je u Engleskoj u koju je otišao kao osobni trener Igora Bišćana i susreo se sa SAQ metodom koju danas uspješno primjenjuje. Po povratku iz Engleske proveo je godinu dana kao re-ha trener u Kaiserslauterenu, a zadnjih pola godine je kondicijski trener u Luzernu. Zvonko Komes ujedno je bio kondicijski trener ženske rukometne reprezentacije Hrvatske i nogometne reprezentacije Libije.

Ostale novosti

Kontakt informacije

Sportski klub Junior

Uljanikov stadion
Velog Jože 3

52100 Pula
tel/fax: 052 216 206

Boris Breščić; 098 335 651
Mila Breščić, prof; 098 196 24 27
Saša Breščić; 098 335 010
Jasmina Breščić Stošić;
098 806 181